Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2020 20:41 - Какви промените искаме в Конституцията.
Автор: rumen221 Категория: Политика   
Прочетен: 2261 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 30.08.2020 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Анализ на "Булгстратфорт"

.
За промените в Конституцията.
.
Вече започнахме РЕСТАРТ на държавата с исканията си:
1. "ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ... И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА НС... само с машинно гласуване и електронно отчинате на гласовете...!
2. След като имаме Парламент с ЛЕГИТИМНО ДОВЕРИЕ и се проведат широки обществени дискусии, ЩЕ ПОИСКАМЕ свикване на ВНС за промяна в Конституцията с една дума в преамбюла, шестнадесет нови алинеи, пет точки и три допълнения и съответстващите им корекции в другите текстове...:
(според мен)
.
В преамбюла след думата "правова" се добавя "солидарна".
.
- Чл. 1 (4) Гражданите могат да заемат изборни длъжности до два мандата.
(5). Мандата на всяка изборна длъжност може да бъде прекратен с референдум, в които участниците са над половината от участниците в избора за тази длъжност и в референдума над половината участници гласуват за прекратяване на мандата.
.
Чл.6 (3) Всеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Той има право на държавно осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини.
.
Чл.7.....
1. виновните длъжностни лица носят лична материална отговорност за причинените щети.
2. реда за овъзмездяване на държавния бюджет се определя със закон.
.
Чл.14 (След думата "семейството") се добавя: "семейното жилище"
.
Чл. 29 (3) Никой не може да бъде оставян с месечни доходи под социалният минимум уставновен със закона за държавния бюджет.
.
Чл. 33 (3) Единственото жилище на семейството не подлежи на съдебно изпълнение.
.
Чл. 48 (6) Гражданите имат право на минимални месечни възнаграждения обвързани с квалификация и образование.
1. за образователно-квалификационна степен "професия" месечното възнаграждение, след данъчно и осигурително облагане, е не по-ниско от обществения минимум за предходната данъчна година.
2. за образователни степени, специалист със средно специално образование (технологичен колеж), бакалавър, магистър и доктор, работещи по специалността си, не може да са по-ниски от два, три, четири и пет обществени минимума за предходната данъчна година.
3. Общественият минимум е необлагаем и несеквестируем доход.
.
Чл. 51 (4) Пенсионната система осигурява заместващ доход от труд при възраст с 12 г. по-ниска от средната продължителност на живот, съответства на личният принос и е двустълбова.
1. първият стълб е солидарен взаимноосигурителен върху всички доходи от труд и доходоносна собственост на гражданите, независимо от размера им.
2. вторият стълб е доброволен и личен.
3. когато сбора от двете пенсии е по-малък от социалният минимум и гражданина не притежава доходоносна собственост или доходността от такава не допълва пенсията му до социалният минимум, разликата се доплаща от държавният бюджет, чрез системата за социално подпомагане.
.
Чл. 52 (2) .....
т.1 държавният бюджет финансира достъпността, чрез национална здравна карта, общозадължителни здравни дейности, ваксинации и безплатна бърза и неотложна медицинска помощ за гражданите във всички общини.
т.2. национална здравна взаимноосигурителна каса управлява взаимноосигурителните здравни вноски на гражданите, които служат за заплащане на прегледите, лечението и лекарствата на нуждаещите се граждани, чрез лични здравни карти, които съдържат и здравният статус на гражданите.
т.3 при трайна неработоспособност гражданите се подпомагат от държавният бюджет, чрез системата за социално подпомагане.
.
Чл. 58 (3) Гражданските права и задължения са обвързани.
1. всеки човек има задължения към обществото, в което единствено е възможно свободното и цялостно развитие на неговата личност.
2. никой не може да ползва граждански права, ако не е изпълнил гражданските си задълженията.
.
Чл. 62 (2). Министър председателя и министрите са длъжни да се явяват на парламентарен контрол и отговарят на зададените им въпроси. При три неявявания на парламентарен контрол и искане на 1/4 от народните представители, в следващото заседание се провежда парламентарна дискусия и неявилият се, се отстранява от заеманата длъжност.
.
Чл. 80 (2) Когато длъжностни лица или граждани, след две парламентарни покани не се явят, след писменно искане от Председателя на Парламента, те се довеждат принудително от органите на МВР.
.
Чл. 84 т.6 се допълва с текста...:
"Приема програмата на правителството за управление."
.
- Чл. 106 (1) Министерският съвет съставя държавния бюджет с преходен остатък. Разходи извън планираните в бюджета се правят след решение на Парламента, прието с поименно гласуване и мнозинство две трети от присъстващите народни представители.
.
Чл. 108 (4) Заседанията на Министерския съвет са присъствени, а решенията се приемат с поименно гласуване.
.
Чл. 111 (1) т.4 При условията на Чл.1 (5).
.
- Чл. 126 (3) Главният Прокурор се назначава, освобождава и дейността му се контролира пряко от Президента."
(Така прокуратурата ще бъде равно отдалечена от ТРИТЕ СЪСТАВНИ ЧАСТИ НА ВЛАСТТА и ще е Агенция извън съдебната система, за разлика от следствието и като страна ще се изравни в съдебен процес с Адвокатите...!!!)
.
Чл.143 (1) След думите "областин управител" се допълва: и "областен съвет, подпомагани", като се допълва и с текста "Областта има собствен бюджет и собственост, които управлява в интерес на териториалната общност."
(4) Областният съвет координира местното самоуправление, състои се от кметовете на общини и се ръководи от председател и заместник председатели, избрани с обикновенно мнозинство, от състава му. То приема бюджета на областта предложен от областният управител и само решава кога да заседава, но не по-рядко от веднъж месечно.
(5) Областния съвет координира местното самоуправление и осигурява съчетаването на местните с националните интереси.
(6) Актовете на областните съвети са задължителни за областните управители. 
.

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. barin - Здравей, rumen221. Мога да посоча ...
27.08.2020 21:58
Здравей, rumen221. Мога да посоча още неща, които трябва да се променят: депутатите да са със степен поне бакалавър, да са над 35 години, с поне 10 години стаж; трябва да се реформира съдебната система, прокуратурата да се отдели, мандатът на председателя на ВКС и ВАК да е 5 г., да се узакони колко да се избират мажоритарно и колко пропорционално, броят на депутатите да се намали до 180, да се обмисли Конституцията така, че да не се наложи след време да се променя, не трябва да има текст за промяна на територията, което да става с обикновено народно събрание, трябва да се отчита, че Радев и Борисов не са вечни.
Поздрави!
цитирай
2. apostapostoloff - Не повече от 2 % лайнари
28.08.2020 06:02
искат оставките на Барисов и Гешев. Да си ебат майките, ама изотзад. Та да не се размножават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumen221
Категория: Политика
Прочетен: 515437
Постинги: 392
Коментари: 528
Гласове: 511
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031