Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 20:10 - Вдъхновен от Грегор Гизи
Автор: rumen221 Категория: Политика   
Прочетен: 1449 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Американските, Европейските и Българските политици объркаха всичко, което можеше да бъде объркано


25 Март 2014



Г-н президент, уважаеми дами и господа,

 

        “Великите сили” искат да решат кризата в Украйна пак с военни действия. Те не осъзнават, че проблемите на човечеството не могат да бъдат решени нито с войници, нито с автомати. Проблемите на Е.С. и Русия и не само свързаните с Украйна, също не могат да бъдат решени с военно насилие.Тъкмо обратното. Въпреки че действията на Путин са осъдителни, точно толкова са осъдителни и действията на фашистите в Киев, действащи по чужда воля.
 
        Мислите за насилствени действия са изначално грешни.

 

        Това е същото мислене, което преобладаваше и преобладава при решаване проблемите в Корея, Виетнам, Куба, Гранада, Югославия, Афганистан, Ирак и Либия и въобще в Латинска Америка Африка и Азия. Сега явно е ред на Европа и Косово няма да остане прецедент. В Украйна политиците не признават очевидното - САЩ и Русия водят политика на “свършените факти”, а на предна позиция, за прикритие, се извежда “конфликтът на интереси” между ЕС и Русия и етнически недоразумения. Студената война приключи, но такива “конфликти на интереси” могат да доведат до положения много сходни с изброените по другите части на света. Очевидно е за всички, че САЩ и Русия и чрез днешната Кримска криза, целят да разширят влиянието си и да защитят вече съществуващото си влияние.

         Сега, въпреки кръвта пролята от украинските фашисти, преврата в Киев и нарушенията на международното право в Крим, трябва да се види, как се стигна до тази конфронтация и ескалацията и. Г-н  Грегор Гизи заяви ясно и аз съм съгласен - ЕС, САЩ и НАТО объркаха всичко, което можеше да бъде объркано. За съжаление, за Русия “горещи точки” са не са само Грузия, Сирия и Украйна, а за САЩ е целият свят.

        Ще започна също с Горбачов. През 1990 година той предложи общ европейски дом, разпускане на НАТО, прекратяване на Варшавския договор и формирането на единни сили за сигурност с Русия.

       - Първа грешка - НАТО отхвърли предложението.  

        И от съюз за отбрана, НАТО бе трансформиран в съюз за интервенции.
       - Втората грешка - при възстановяването на германското единство, министърът на външните работи на Америка и други външни министри заявиха пред Горбачов, че няма да има източно разширяване на НАТО.Това обещание не бе спазено. Вместо това се извърши безогледно и яростно разширяване на НАТО в посока Русия. То бе толкова неоправдано от нищо, че бившият министър на отбраната на САЩ, Робърт Гейтс, го определи  като голяма грешка, а опитът на Запада да покани Украйна в НАТО, като сериозна провокация.                    

         Не аз, бившият министър на отбраната на Америка го заяви.
        - Трето - приета бе резолюцията за разполагането на ракети в Полша и Чешката република и елементи на ПРО в България и Румъния, а българските властимащи предоставиха, при това безплатно, три бази на САЩ, а не на НАТО. При всички тези случаи Руското правителство обявяваше: „Това касае пряко нашата национална сигурност, не сме съгласни”.  

         Въпреки това, не се замислихме.
         - По-нататък – НАТО, под натиска на САЩ, наруши няколкократно и много сериозно международното право с войната в Югославия. Сърбия не беше нападнала никоя страна и нямаше решение на Съвета за сигурност на ООН, въпреки това страната беше бомбардирана.  На жителите на Косово им бе позволено да решат с референдум за отцепването им от Сърбия, в нарушение на Сръбската конституция. Така бе отворена кутията на Пандора, защото, ако САЩ и НАТО приложиха политиката на “свършените факти” в Косово, защо тя да не се приложи и от други в други географски ширини. Беше приложена в обаче в Косово, понеже  “силните на деня” си повярваха, че щом са победили в Студената война, международното право не важи за тях.

        Да, отцепването на Приднестровието и Крим е също толкова незаконно според международното право, колкото незаконни са и прецедентите “Гранада” и  “Косово”, които вече не могат да се пренебрегнат.
        Да - Путин се позова на Косово. Жалко.


         Г-н Президент,

         Вие сега заявявате, че ситуацията била съвсем различна. Може и така да е, но вие пренебрегвате факта, че нарушението на международното право си остава нарушение на международното право. Кражба, извършена от по-благородни мотиви в сравнение с друга кражба, извършена от по-малко благородни мотиви, престава ли да бъде кражба?  

         Да - Кражбата си е кражба и в това е проблемът.
         Ще си позволя да кажа – баските също питат, защо те не могат да проведат референдум, дали искат да принадлежат към Испания или не? Каталунците също питат, Шотландците питат, а и венецианците и в Европа питат не само те, независимо, че заради държавния терор, задават въпросите си по-тихо, а в някои от случаите, това са милиони хора.

         При тези реалии е естествено е жителите на Крим и Приднестровието, заставени от “великите сили” да живеят в чужди държави, също да искат референдуми.

         Вие Г-н Президент, надявам се добре съзнавате, че въз основа на обичайни нарушения на международното право, може да се създаде ново международно право, така ще възродим  “политиката на свършените факти” и ще се окажем на прага на нови войни на балканите. Проблема на нас българите е - при днешното състояние на армията, след такава война дали изобщо ще съществува държавата България. Дали да не споделим по този въпрос мисли с кипърските граждани, макар, че е по.добре да споделим техният природен газ.

         Ние всички станахме свидетели на изострянето на конфликта на Майдана, на снайперисти стрелящи и по двете страни, на много смъртни случаи – застреляни или изгорени живи, оказва се “по поръчка на един от лидерите на протестиращите” факт, добре известен в ЕС, сигурен съм и на Вас.

         Да, на Майдана в началото имаше и много демократично настроени граждани, но с откровено насилие и убийства властта взеха фашисти. Западът, от който сме част, участваше в събитията директно и индиректно. Министрите на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Франция и Полша и опозицията, сключиха с Янукович договор, по силата на който силите на реда бяха изтеглени от улиците, но маршируващите по Майдана превратаджии отхвърлиха споразумението и да, едва след това Янукович напусна Киев, за да потърси сигурност при привържениците си, но и там по него бе стреляно.

        Затова Г-н Президент е несериозно да се твърди, че с бягството си Янукович е направил договора недействителен?

         “Парламентът на Майдана” проведе заседание под дулата на автомати и сянката на бейзболни бухалки и железни пръти, но дори и под този натиск “за” отстраняване на Янукович гласуваха едва 72,88% от депутатите.
         Украинската Конституция обаче предвижда 75% от гласовете…!
         Някои казват - „Е, по време на революция не може да се гледа толкова строго на конституцията, така че няколко процентни пункта повече или по-малко…” Всичко е възможно. Само, че Путин се позовава на този факт и казва : „Не, нямаше конституционно мнозинство за отстраняването му”.
         Най-интересното е, че сега заявявате Г-н Президент, че такъв референдум е забранен от украинската конституция. Обяснете в крайна сметка кога е валидна тази конституция и кога не е? При свалянето на президента бе невалидна, а за референдума в Крим е валидна? Все пак трябва да знаете приемате ли украинската конституция като цяло или признавате само определени моменти в нея, както Ви е угодно на вас?

         Това е един подход, който изобщо не харесвам.
         По-нататък в Украйна се формира ново правителство, което бе признато моментално от Вас, от  президента Обама и от ЕС, но Г-н Президент, проверете - Вицепремиерът, министърът на отбраната, министърът на земеделието, министърът на околната среда, главният прокурор – са ясно самоопределили се фашисти! Ръководителят на Националния съвет за сигурност е един от учредителите на фашистката партия “Свобода”. Партия ” Свобода” е в тесни контакти с германската НДП и други нацистки партии в Европа. Лидерът на тази партия, Олег Тягнибок, е направил следното изказване. Цитирам, чуйте внимателно, какво казва дословно, отварям кавички: „Грабвайте оръжията, на война с руските свине, германците, еврейските прасета и други боклуци.” Край на цитата. Атакуват се евреи, демократи и левите, а срещу това политическо изявление – програма на “Правителството на Майдана”, Вие мълчите… Фашисти са на върхови позиции и доминират, например сектора за сигурност. И никога досега фашистите не са напускали властта доброволно, след като веднъж са я завладели дори отчасти. Защо както при Партията на свободата на Австрия на Хайдер и неговото австрийско правителство – не им бе наложена забрана за осъществяване на контакти и за Украйна Г-н Президент, не казвате нищо…

        Значи одобрявате възраждането на фашизма…Това е скандално!

        Защо нито един министър на външните работи на ЕС не се е опитал досега да говори с руското правителство и да се вземат под внимание законните национални интереси по сигурността на Русия. Русия се страхува обаче, че след бившите “соц”-страни, НАТО ще се пренесе и в Украйна, тя се чувства все по-обградена, но празнословието за Украйна у нас и в ЕС продължава.

         Това са фактите.

         Г-н Президент, Обама говори също “като Вас”,  за суверенитета и териториалната цялост на държавите, но тези два принципа бяха нарушени точно от САЩ в Гранада, Сърбия, Ирак и Либия. Западът сметна, а българските властимащи го подкрепяха напълно безкритично последните 24 години, че може да нарушава международното право, понеже Студената война е приключила с “победа”. Руските и китайските интереси бяха грубо пренебрегвани. Вярно е, че Русия начело с често подпийналия Елцин не можеше да се взема на сериозно и така се оказа, че е победен не само “комунизма в целия свят”, а и… международното право...
        Освен това са налице Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ОССЕ. В последно време политиците в Европа ги занемариха. Средствата за тези организации перманентно се спираха, защото се смяташе, че не са важни, но това са единствените европейски организации, в които членуват както Русия, така и Украйна.

         А и защо забравяте ООН.
         Външните министри от САЩ и ЕС/НАТО пренебрегнаха напълно историята на Русия и Украйна. Те “не разбират” или по-точно отлично разбират значението на Крим за Русия. Реално Украинското общество е силно разделено. Това дълбоко разделение бе очевидно още по време на Втората световна война и може да се види и днес: Източна Украйна клони към Русия, Западна Украйна клони към Западна Европа. В момента няма нито една политическа фигура в Украйна, която би могла да представлява и двете части на обществото.

        Дори и това не бе взето под внимание.
        Сега е късно. Властта в Русия е в ръцете на един откровен русофил. Късно е да се позовавате на принципите на международното право, създадени по време на Студената война. Аз съм изключително „за” те да се спазват отново, да, но от всички страни!

        Да, така е – когато много нарушители на международното право обвиняват нарушителя на международното право Русия, че нарушава международното право, това няма особен ефект, звучи неправдоподобно и дори смешно. Необходима е трезва балансирана политика.

         “Другояче не става, а и да става, не бива…”


         Г-н Президент,

 

        За другите народи не съм сигурен, но ние българите знаем кога “великите сили” загърбиха етническото самоопределение на хората и наложиха брутално административни граници отговарящи на егоистичните им интереси им на балканите. Да, това започна с “Берлинският мирен договор”,  с който завърши войната между Руската и Османската империи. Война, проведена с решение на “великите сили”, завършила с договор между “великите сили”, според който ние българите бяхме разпокъсани в две  собствени и три чужди държави, без да се броят българите живеещите северно от р.Дунав. По същият начин бе създаден и после разделен и СССР, но има и разлики.

         - По настояване на “великите сили”,  в османската империя, християните на балканите се самоопределиха в три църковни общности, българска, гръцка и сръбска, което бе признато и от Високата порта и от “великите сили”. Преди това, на Цариградската конференция, бяха очертани етническите ни граници, признати от всички. Руската империя, обаче, бе първата, която ги наруши, като със “Санстефанският предварителен мирен договор”, като открадна от земите на Българската Екзархия Нишка област и я подари на кралство Сърбия, открадна ни Добруджа и я подари на Кралството на “Власи, трансилванци и молдовци”, а  българите живеещите южно от Одрин си останаха поданници на “османската империя”. За стотиците хиляди българи живеещи северно от р.Дунав, никои не обели дори и една думичка…

        Българският народ никой не го попита какво мисли.

 

        - След балканската война макар, че е насилие “българският проблем” не можеше да се реши,  нашите “съюзници” слушайки “шепота” на “великите сили”, задържаха за себе си не само “спорните български области” (спорни, но български)  в областта Македония, но и големи части от “безспорно” българската Македония. В последвалия “въоръжен спор”, започнат по инициатива та тогавашният ни държавен глава, ни бяха отнети под благосклонния поглед на “великите сили” не само всички “спорно” и “безспорно” български земи заселени с българи, но и нова част от Добруджа… Османците отново поробиха българите живеещи южно от днешната ни граница с новооснованата през 1923 година държава Турция, а “Великите сили” само се подсмихваха...

        Българският народ никой не го попита какво мисли.

 

       -  В първата световна война, по инициатива на тогавашният ни държавен глава, участвахме само за да освободим и присъединим братята си в общото ни българско землище, но…, с нов “мирен” договор “великите сили” ни отнеха “временно”, Струмишка област, Западните покрайнини и южна Тракия.

        Българският народ никой не го попита какво мисли.

 

        - След Втората световна война, в която бяхме въвлечени от тогавашният ни държавен глава, въпреки десетките хиляди българи паднали на фронта във втората и част, окончателно ни отнеха Струмишка област, Западните покрайнини и южна Тракия…
        Българският народ никой не го попита какво мисли.

 

        - С решение на “победителите” САЩ, Англия и СССР, останахме във сферата на влияние на СССР и естествено ни бе наложен “комунизЪма”,  “Варшавския договор” и “Съвета за икономическа  взаимопомощ”…
        Българският народ никой не го попита какво мисли.


        - Прозрели… “на къде духа вятъра” и предали изградената под тяхна власт “държава на победилия социализъм”, комунистите трансформираха политическата си диктатура в “капиталистическа”…

        Българският народ никой не го попита какво мисли.


        - Вкараха ни насила в НАТО, с “одобрение на Народното събрание”…, въпреки, че съгласно  конституцията - Чл. 1 (3) “Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.” Парламента ни е само “държавна институция”…

        Българският народ никой не го попита какво мисли.


        - Вкараха ни насила в “Европейския съюз”… с “одобрение на Народното събрание”…, въпреки, че съгласно конституцията, Чл. 1 (3) “Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.” Парламента ни е само “държавна институция”…

        Българският народ пак никой не го попита какво мисли.

        Г-н Президент, за другите народи не съм сигурен, но ние българите, много добре знаем какво мислят и какво правят “великите сили” и чрез назначените от тях “компрадорски” политици, със собствените си народи.

 

        Да - съгласен съм с Вас, че българският народ Трябва! да се пита не само когато се решават въпроси свързани с националният ни суверенитет, но и дали да избираме “компрадорските” си политици “пропорционално” или “мажоритарно”, но пак предложени от партии, за което ни задължава  Конституцията, Чл.11 (3) “Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите…”, но нека първо да узаконим с референдум членството си в НАТО и ЕС…!

         Защото вече ясно казах – не се създава вътрешен или международен ред с беззакония и нарушавани на Конституции, дори и по най-благородни подбуди!

 

          Що се отнася до “Кримската криза”, трябва да кажа съвсем ясно - Вие искате да наложите санкции, но с това няма да впечатлите Путин. Само ще влошите политическата и икономическата ситуации в България или пък…, точно това целите...?!?!

          Бившият външен министър на САЩ Хенри Кисинджър е прав като казва, че “санкциите не са израз на стратегия, а израз на липса на стратегия…”. Това важи и за ескалиращата ситуация с военни полети над Полша и балтийските републики и за запора на банковите сметки на Янукович и неговите поддръжници, защото това наистина са “крадени държавни капитали”… Но имам  въпрос: „А защо само техните банкови сметки?” Защо не и банковите сметки на олигарсите милиардери, подкрепящи другите сили?  Защо не правите нищо по този въпрос?

         А, не стои ли по същият начин и въпроса с капиталите на българските милиардери…

 

         Г-н Президент,

         Колко едностранчиво, всъщност, се прави всичко, както последните 150 години със съдбата на българите, южно и северно от р.Дунав, така и сега с кримските жители, част от които са… българи… Взаимно приемливо решение има и то ще се постигне само по пътя на разума, на баланса на интереси, а това е пътя на дипломацията.
         - Първо, Западът трябва да признае в Крим законните интереси на населението и зачитайки националната сигурност на Русия, както, между другото това призна дори външният министър на САЩ, г-н Кери.

        - Второ, След преговори на всички заинтересовани страни, под егидата на ООН, трябва да се създаде статут на Украйна, може би по пътя на федерален или конфедерален статут,   приемлив за народите на Украйна, съседните държави имащи малцинства в Украйна, приемлив и за българите в Украйна. С референдум да се приеме и нова Конституция отразяваща договореностите, а с избори да се избере легитимно управление на всички нива.            

          - Трето,  На Русия и на ЕС трябва да и бъде гарантирано от САЩ, че Украйна няма да стане член на НАТО или “военен партньор” на САЩ, а мост на мира и взаимно изгодното сътрудничество и сигурност.

         - Четвърто, Когато преодолеем един ден кризата, предимството ни ще бъде, че международното право и ООН, може да започне да се уважават от всички страни.

         Това, в което и аз обвинявам ЕС и НАТО към днешна дата е, че никой не потърси и не установи дипломатически връзки с Русия на високо ниво, съответстващи на кризата и не се обърна към ООН.Това трябва да се промени изцяло. Сигурността в Европа, а и на света, не е гарантирана нито без, нито срещу Русия, а само заедно с Русия.

 

          Дано проумеете мислите ми… Е, ако можете…

 

                                                                                                Инж. Р.Стоянов

 

.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Страхотно казано. . . за което Ви ...
28.03.2014 21:04
Страхотно казано...за което Ви поздравявам!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumen221
Категория: Политика
Прочетен: 517421
Постинги: 392
Коментари: 528
Гласове: 511
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930