Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 14:13 - АЕЦ "БЕЛЕНЕ" МОЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2609 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 06.06.2018 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  ОТВОРЕНО ПИСМО

 

До г-н Председателя на Министерския съвет

              На Република България

Господин генерал,

Пише ви 84-годишен о.р. подполковник от артилерията и ракетните войски, философ-лаик, познаващ сравнително добре Марксовото икономическо учение. Като такъв, ще се опитам да докажа, че АЕЦ „БЕЛЕНЕ” МОЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА                                 НАЦИЯ.

Съществуват два вида противници на това разбиране. Първите твърдят, че на страната не е необходима и няма да стане необходима в обозримото бъдеще нова АЕЦ, най-вече защото инсталираните мощности са предостатъчни. Авторите на тези идеи са посредствени политици и „учени”, които не вярват в това което говорят, но го твърдят неистово, защото така повеляват, тези на чиято издръжка са.

Вторият вид, към който спадате и вие, и надявам се, оглавяваното от вас правителство, бавно и мъчително узряха за истината, че нова АЕЦ е необходима и ще става жизнено необходима в средносрочното бъдеще.

- Но, ние ­- българската нация - сме бедни, - казват те - и нямаме ПАРИ, за да си я построим, и затова ще търсим чужд, по възможност частен „СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР”. Абсурдността на това мнение (тук „мнение” е философско понятие) ще покажа чрез притча. Отишъл един беден селянин на петъчния пазар в съседното село, където му предлагат доста скъпичка кокошка, която снася златни яйца.Подвуумил се беднякът, защото имал в кесията си достатъчно пари, но решил да си ги скъта под дюшека – „бели пари за черни дни”, а да предложи на богатия си съсед, да купи кокошката, да му я даде за отглеждане, срещу което комшията ще му дава всяко 11-то златно яйце. Така и щял да стори, ако не се бил намесил Хитър Петър, който го нарекъл глупак.

Ако д-р Красен Станчев случайно прочете тази притча, най-вероятно би възкликнал: „Какъв умен бедняк! Разбира от пазарна икономика, за разлика от някой си неграмотен Петър,  затова ще го поканя за научен сътрудник в моя Институт за пазарна икономика.”

Имат или нямат българите достатъчно пари за дострояването на новата АЕЦ? Същността на парите се реализира чрез тяхните функции. Ако не достигат във функцията си на разменно средство, може да се отпечата всякакво желано количество. Обемът им в обръщение може да се следи и регулира от държавата по формула, открита от Карл Маркс. Сега обаче това е невъзможно, защото сме загубили суверенитета си върху паричното стапанство, преминал в МВФ, чрез т. нар. валутен борд.

Като капитал, парите са нещо много различно от шарените хартийки, наричани банкноти; те са еквивалентна форма на натрупана стойност – продукт на жив, целенасочен, производителен труд. Според официалната статистика, българите са скътали под дюшека, т. е. в банките капитал, три пъти надвишаващ себестойността на бъдещата АЕЦ „Белене”. Превръщането на такъв капитал в производителна инвестиция е технология – отдавна известна и отработена. И ако за нея не се сещат или преднамерено премълчават, за това има поне две причини. Първата е, че подобна инвестиция силно намирисва на комунизъм, практически се противопоставя и отрича идеологията, която крепи статуквото. Втората причина се свежда до това, че подобна инвестиция е несъвместима с така желаните комисионни.

И още нещо много важно. Веднага след рестартирането на строежа, започва производството на стойност, която веднага се прибавя към националното богатство, а „принадената” част на която, присвоена от колективния инвеститор, веднага повишава жизнения му стандарт. Този феномен е невъзпринимаем от човешките сетива и затова непостижим за интелектуалните мъзможности на Красен Станчев и подобните му, но е реалност, научно доказуема и доказана практически.

24. 5. 2018 г.

София                                                              С уважение: Желю Железов
GSM 0885 87 64 36; 02 855 77 91; j_jelezov@mail.bg; jelezov.blog.bg




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - jelezov,
24.05.2018 17:10
Прав си. И аз мисля, че АЕЦ "Белене" трябва да се построи и то от държавата за да се гарантира цената на електроенергията и сигурността на централата.
цитирай
2. danailvdimitrov - малко си объркал годината...но затово пък
24.05.2018 20:01
се надявам дотогава АИЦ Белене да е готова и да работи за България, а не за когото и да е било, така както и пари за самолети да не даваме а да ги дадем за нашите военни заводи.

Това като основен принцип на всяка уважаваща себе си държава.
цитирай
3. radostinalassa - Те знаят, че си прав
24.05.2018 21:53
Но са под чужд контрол и не им отърва. Други искат да се обогатяват, а ние само ще се надяваме да няма земетресение. Поне АЕЦ -а ще ни пази от война.
цитирай
4. jelezov - За пръв път съм съгласен напълно с ...
26.05.2018 11:06
За пръв път съм съгласен напълно с коментар на radostinalassa, но бих добавил и някои разяснения. По проект АЕЦ „Белене” е абсолютно обезопасена срещу земетресения. Второ, всяка АЕЦ е само относително ефикасен „пазач” от локална неядрена война. За всеки безумец, който би започнал ядрена война, която автоматично ще се превърне в световна, наличието на стотици ядрени реактори върху планетата не е проблем.
цитирай
5. radostinalassa - И аз съм чела , че е обезопасена
26.05.2018 19:19
Но и , че се намира в областта Вранча.И аз за първи път се съгласявам с постинга ви.Там са заровени 3 млрд лева. Това са много пари, щяха да стигнат напр. за пенсиите.
цитирай
6. stih - Прочетох и подкрепям:
25.07.2018 04:50
"АЕЦ „БЕЛЕНЕ” МОЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ"

Моите почитания, Железов!
цитирай
7. barin - Дълбоко в себе си ввярвам, че си п...
21.09.2018 17:52
Дълбоко в себе си ввярвам, че си прав, jelezov. Сигурно и управляващите знаят, но не им отърва да си признаят и заблуждават нацията.
Поздрави!
цитирай
8. zaw12929 - Подкрепям позицията ву и дано се ...
21.09.2018 17:57
Подкрепям позицията ву и дано се вслуша М-р председателя!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759102
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031