Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 16:08 - Българите след 1395г. – Рая/Роби или Свободни..?!?!
Автор: rumen221 Категория: Политика   
Прочетен: 1928 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2016 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българите след 1395г. – Рая/Роби или Свободни..?!?!

 

1. Държавно робство или васалство…?

1.1. На ниво държава

- Васалитет - Когато една държава със собствен държавен глава признава насилствено властта на друга държава с друг държавен глава.

- Робство – Когато цялата аристокрация е избита и са назначени управници от държавата победител, народа става нация, запазва своя език и вяра, същевременно има по-малко права от основния народ на държавата победител и повече данъчни и други задължения към народа победител и държавата му поробител.

1.2. На ниво човек

– Жителя на васална държава е свободен в рамките на държавата си, но е Роб на Държавата доминион и народа и.

- Робството - Държавна социално-икономическа или правна система, при която хората извън държавотворния народ, наричани роби/рая са разглеждани като собственост или законово задължени към други хора или държавата, наричани робовладелци/аги/господари. Робите не притежават или притежават ограничена лична свобода и собственост, подложени са на принудителен труд и неравноправно данъчно третиране. В Шариата – ислямското право, собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби.

- Пленник – Човек с насилствено ограничено движение на тялото, чрез белезници, вериги и др. и насилствено ограничено движение в помещение или друго малко пространство.

 

Пленника винаги е роб, но робът не е пленник, защото освен да изхранва себе си, носи печалба на господаря си и е безполезен като пленник!

 

Социално-икономическо положение на българите в Османската империя поставя въпроса - Част от държавотворния народ ли сме, народ на васална държава или просто Рая/Роби…? 

Неравноправното положение на друговерците, които не са мюсюлмани, в Османската империя се поддържа от османската държава, чрез различни методи:

1. Ислямизация – предимно постепенна на доброволни начала с оглед на икономически и социални привилегии, но в определени периоди и насилствена. Основно задължение на мюсюлманската администрация било освен да събира всички данъци,  показва по всевъзможен начин  на раята (dhimmi) превъзходството на исляма. Данъкът “джизие” или “харадж” е бил разоряващ за селяните немюсюлмани.

 

2. Други данъци плащани само за Раята:

- Кръвен данък, чрез който се попълва до 17 век основната част от османската армия – Еничарския корпус.

 

- Девширме – кръвен данък, периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.

- Капу хакъ – произволно изисквана от всеки дом такса.

- Ресм-и агъл – данък за кошара.

- Ресм-и асияб – данък за воденица.

- Ресм-и биве – поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.

- Ресм-и божик – налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.

- Ресм-и гиях – данък за сено.

- Ресм-и духан – димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.

- Ресм-и менгене – налог за пресоване на грозде.

- Ресм-и мюджеред – поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.

- Ресм-и обручина – данък, налаган при продажбата на вино.

- Ресм-и отлук – данък върху пасище.

- Ресм-и тапу – такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот по наследство от баща на син.

- Ресм-и фучу – данък върху бъчви вино.

- Ресм-и ханазир – данък върху свине.

- Ресм-и химе – данък върху дърва за огрев.

- Диш-хакъ – зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето „правоверният“ си е хабил зъбите с неговата „гяурска“ (друговерска) храна.

 

Извод, тези:

1. Или през 1395г., след убийството на Цар Иван Шишман, ставаме роби на Османския Султан, част от нас продавани по пазарите на империята или оставени в земите си с ограничени вещни права… и данъчни задължения плащани само от робите/Раята… в Империята!!!

2. Или не сме били роби, запазили сме Държавността си, управлявани от наследниците на Цар Иван Шишман в бинарна (двойнствена) монархия, управлявани с Кондоминиум (равни права над нас на двамата владетеля), с права равни на народа на османците (които и да е той, но не сме част от него)

Само в този случаи:

1. Не е имало Османско робство, а равноправно съжителство.

2. Никога не сме губили своята държавност, живеейки в бинарна държава.

3. По силата на Берлинския договор сме изплатили Османски дългове равни на територията и населението си, което ще рече, че е по-вярна втората Хипотеза и трябва да пренапишем цялата си история, защото така излиза, че НЕ СМЕ ГУБИЛИ ДЪРЖАВНОСТТА СИ ОТ 681Г.

 

Та ето тава трябва да решат професорите в БАН и политиците ни, но ще трябва да го признаят политиците в създадената през 1922 година държава Турция и “Великите сили”…!

.

 

 

 




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. kvg55 - Колкото историци, толкова и мнения ...
27.01.2016 16:25
Колкото историци, толкова и мнения за игото.
То затова и учебниците ни са в такова незавидно състояние.
Фактологически и логически правилно сте разгледали въпроса. Предлагате хипонези, на които сам можете да отговорите, като разгледате конкретно състоянието на държавата и народът ни след 1996-та година - наличие на монарх, аристокрация, армия, свобода на народа, защото вашите разсъждения ми се струват чужди на академиците от БАН.
цитирай
2. rustam - Много точен анализ
27.01.2016 17:27
ще си позволя само да добавя, че в Турската(османска) империя. не съществува понятие за "етнос". Признакът за делене е по вяра. В този смисъл може да се каже, че въпросът дали българите са били роби в нея, е безсмислен, понеже в нея не съществува понятие "българи".
цитирай
3. kvg55 - До rustam
27.01.2016 17:55
Немюсюлманското население в Османската империя е наричано от мюсюлманите и официалната власт гяури и рая. Интересно е да се анализира значението на тези думи в турския език, които вече може и да не се употребяват. Иначе в речника на чуждите думи в българския език думата "рая" има и второ преносно значение на "робски, безправен народ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumen221
Категория: Политика
Прочетен: 517191
Постинги: 392
Коментари: 528
Гласове: 511
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930