Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 19:47 - За изборните правила
Автор: rumen221 Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2014 19:48


      Приятели,

    

      Полуграмотни и откровено конституционно неграмотни политици и политически самозванци непрекъснато ни заливат с коментари и разсъждения на глас около изборния процес, изборния кодекс и манипулациите, които могат да стават по време на избори. Кой знае защо никой не се позовава на основния ни закон Конституцията – „Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.”; „Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.”

 

      В глава първа на Конституцията – „Основни начала” изискванията са безспорни и условности и изключения са недопустими, а в Глава втора – „Основни права и задължения”, ползването от гражданите на Конституционните им Права е обвързано с безусловно изпълнение на Конституционните им Задължения.

 

       В глава първа са регламентирани безусловно:

- Задължителното ползване на официалният език на обществените места и в обществените взаимоотношения на гражданите – „Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.”

- Гласуването трябва да е извършено лично, при равни условия за всички гласуващи и без посредници, както хора, така и технически средства. – „Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.” (Електронното гласуване е много рисково. Винаги може да се разбере от едно IP как е гласувано, каквато и връзка да се използва. Проблемът е в това, че е много лесно манипулириема обработката му в системата или софтуера, който може да бъде „настроен”, или хакнат.)

- В изборите мога да участват само политически партии (кандидати издигнати от партии). – „Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм. (3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите…  (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.”;

- Гражданските сдружения не могат да участват в изборите - „Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси. (2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.”; Чл. 13. (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

      Накратко казано:

- Кампанията за избори се провежда само на български език; Гласуването за всички е лично право, правежда се по една изборна технология за всички и без посредници – хора или технически средства; В изборите могат да участват само партии спазващи Конституцията; Сдруженията на граждани не участват в избори; Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

 

       В глава втора – „Основни права и задължения”, са регламентирани правата на гражданите, но под уславие за спазени задължения.

       Според Конституцията при тридесет права и едно право което е и задължение – „Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани”,  задълженията на гражданите са само пет –  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите;  Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин; Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество; Чл. 61. Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон. „Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция”.

     Просто е:

- В изборите не могат да участват граждани изтърпяващи наказание за неспазване на Конституцията и законите (осъдени и изтърпяващи наказание присъдено от съд) –  Чл. 58. (1)

- В изборите могат да участват само граждани имащи статут на „български данъчни субекти”! - Основен е текста на Чл. 26. (1), който е свързан с най-важното задължение за всички желаещи да упражнят правото си на глас, а това е Чл. 60. (1). Задължението е да плащат в България не само 100% от имуществените си данъци, но и данъците си за доходите от труд и собственост, за предходната данъчна година, за което трябва да са живели в България 6 месеца и 1 ден (дори да нямат доходи, да са подали данъчна декларация), за да са „български данъчни субекти” от предхождащата изборите данъчна година! Само в този случай могат да влязат в избирателните списъци и това е изискването на Е.С. за „уседналост”!

 

Изключения не се допускат…!!!

 

       Всякакви разсъждения на глас и призиви, различаващи от казаното до тук, е  безпросветно бръщолевене и Противоконституционно Пустословие.

 

                                                                                 Ваш инж. Р.Стоянов

.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumen221
Категория: Политика
Прочетен: 517942
Постинги: 392
Коментари: 528
Гласове: 511
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930