Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2019 09:21 - Живот след смъртта
Автор: yasengeorgiev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Привет Приятели,всички знаем за трите фундаментални въпроса които вълнуват човечеството датирайки векове назад ,а те са :
Кои сме ние ?
От къде идваме ?
И къде отиваме ?

Днес ще разисквам ,може би както сте се досетили от заглавието,третият въпрос,а именно какво става с нас след като умрем(физически).

Има изключително много хипотези,теории и твърдения,някои научни други  езотерични,но никой не може да ни каже на 100 % ,какво става с нас след като напуснем земният ни път.

Още от древността ,та през средновековието и да се стигне до наши дни ,хората са се изключително вълнували на тази тема и са си задавали всевъзмножни въпроси и начини за обяснения за този любопитен и наистина рудиментарен елемент от нашето себепознание.

Да вземем пример от Траките,нашите предсшественици по тези земи или според други вярвания дори наши комшии,но да не влизаме в подробности другата тема ще ми е свързана с произхода на древните българи.Траките вярвали,че този наш познат живот всъщност е наказние,което обяснява тяхната готовност във всеки един момент да загинат ,което доста плашело техните съперници.Били погребвани със златни съдове,накити и различни украшения,за да могат като умрат и се пренесат в според техните вярвания в истинския свят,където цари само веселба и пиршества да бъдат с любимите си предмети.

Да се върнем още по назад , Египтяните,тази цивилизации поставила основите на много съвременни религии и тълкувания за смисъла и възникването на живота.

Концепцията на древните египтяни за задгробния живот е една от най-ранните известни системи от вярвания в историята. Те са смятали, че хората притежават Ка, или жизнена сила, която оставя тялото в момента на смъртта.

Приживе Ка се попълва от храната и напитките, като се смятало, че за продължение на живота след смъртта Ка трябвало да получава храна, по-точно нейната духовна съставка.

Човек има също Ба – духовни характеристики, уникални за всеки. За разлика от Ка, Ба оставала при тялото след смъртта. Египетските погребални ритуали са били предназначени да освобождават Ба от тялото, за да може тя да се движи свободно и отново да се съедини с Ка, като продължат да живеят като Ах.

Важно било да се съхрани тялото на починалия, тъй като египтяните вярвали, че Ба се връща в тялото всяка нощ, за да получи нов живот, до излизането си сутринта в качеството на Ах.

Някога се смятало, че способността за влизане в отвъдния живот зависи от високото потекло или царската милост. В края на Древното царство и в първия междинен период (ок. 2181–2055 г. пр.н.е.) египтяните постепенно стигнали до извода, че всички хора имат Ба и възможност за райски живот след смъртта.

Египтяните вярвали напълно и безусловно в своята вяра,някои от сегашните учени,подкрепят тяхната парадигма,други биха я заключили като просто езически ритуали,факт е обаче,че след китайската,египетската цивилизация и култура е най-древната и може би най-устойчивата до наши дни.

Да обърнем внимание на съвременните учени занимаващи се с този процес.Опитите да се обосноват по научен начин е трудно разбираем и бих се изказал,недоказан.

Д-р Майкъл Нютон (за мен най-близко,до истината)
Издава бестцелър за задгробният живот със заглавие ""Пътят на душите""
Който се интересува по тази тема,горещо му я препоръчвам.
Въпростният Доктор води записки за хора които поставя в така нареченото ""свръх съзнание"",следващото след подсъзнание,в което хората достигат най-дълбокото и съкровенно измерение в душата си.Това става чрез хипоноза,по-подробно е описано в книгата аз съм доста повърхностен,там той успява толкова надълбоко да достигне до душата на човека поставен в хипноза,че успява да разбере преживявания от предишни превъплащения и пътят която душата изминава след приключване на земният път.Всички негови пациенти описват напускане на тялото като едно невероятно и запълнено с енергия преживяване,усещат душата си лека,безтегловна носеща се напред към небето,направлявана от гласове,според техни спомени това са гласовете на така наречените ангели-спътници,и зависимост от това колко е напреднала душата в своето развитие,те могат да бъдат повече от един или изобщо да няма.Тоест ,ако сме имали много превъплащения това означава,че сме ""стари"" души и слизайки на земята имаме все по-малко неща да учим и след приключването на поредният ни живот,ние успяваме сами да достигнем,дома от който произхождаме.Наистина симпатизирам на тази теория и като цяло прераждането определено ми е по вкуса,но има и строго немистични тълкувания според които просто сме се родили благодариение на генетиката,еволюцията и биологията няма нищо фантастично,всичко е благодарение на естествени биохимични процеси,умираме както и нашите органи и клетки и заспиваме вечен сън.Този тип атеистично твърдение,не ми допада не мога да повярвам,че сега ще изживея някви 70-80 години и край всичко с мен приключва и всичко необяснимо и загадъчно което се случва през животът ми и няма научно обясние просто е плод на фантазия и нещо което не граничи с нормите на живот.Отклонявам се от тези теории и твърдо вярвам,че физическото ни тяло е просто външна обвивка,а самите ние сме много повече от колкото можем да си представим и нашата душа изминава дълъг път и много по мащабен от нашите представи .

Всички твърдения са плод единствено на моите разсъждание,не са издържали на каквото и да е обуснование пред академична среда,избощо може да не са достоверни,но са изградени с непоколебима вяра и без конфликти на интереси ха-ха,пожелавам ви лек ден и нека на този когото ми е интересно и би изразил мнение да го остави в коментар,в моя блог всеки може да коментира неговите възгледи дори да са налудничави или тотално отклоняващи се от общоприети възгледи 



Тагове:   тяло,   смърт,   душа,   теория,   живот,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yasengeorgiev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8739
Постинги: 3
Коментари: 1
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031