Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 12:29 - Мистичното 40 - „пояс на смъртта“ или нов мит за коронавируса?
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.04.2020 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Мистичното 40 - „пояс на смъртта“ или нов мит за коронавируса?
    image

 15
| 11702|30.03.2020

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/mistichnoto-40-poias-smartta-ili-nov-mit-koronavirusa.html?fbclid=IwAR1OuCfbEqS-kSkmdbUr6g2iyYE3C7iXjQtUWjRGBjoyDCDLsThl5D_mWws

40 категорично е числото, белязало епидемията от COVID-19. От коронавирус страдат най-много страните, разположени на 40 градуса географска ширина спрямо Екватора. Вирусът явно се чувства най-комфортно в тези климатични условия. Статистиката показва, че най-пострадали от коронавируса са страни и региони, които се намират на една ширина – 40 градуса.

Това са Ухан в Китай, Франция, Италия, Иран, Южна Корея, Япония, Сиатъл, Вашингтон и Ню Йорк в САЩ. Повечето заболели и починали са именно в тези страни и райони.

Разбира се, нужно е известно въображение, за да се свържат всички тези неща. Китайски сайт нарече мистичната връзка между географските райони „пояс на смъртта“. Свърза го с митовете за Бермудския триъгълник, японският аналог Морето на демоните, Вълшебната гора в САЩ, където не действа гравитацията, както е загадъчният район в долината на китайската река Яндзъ. Сайтът обаче е за развлекателни новини и теми и не претендира за научност на публикациите. Подчертаваме това, за да не ни подгонят властите, че плашим някого.

 

Поровихме около числото 40 и открихме много интересни неща.

 

Руския учен проф. Дмитрий Еделев направил анализ на заразените и починалите по възраст и установил, че мъжете на 40 (и нагоре) боледуват и се заразяват два пъти повече от останалите хора.

 

Невероятните неща не спират дотук. Първият признак за коронавирус е телесна температура 40 градуса, която продължава поне два-три дни. Тези 40 градуса се вдигат за 35-40 минути, констатира медицинското наблюдение.

 

Българският принос е схемата 60:40, която правителството предложи като помощ за бизнеса, който не уволнява служители. Не се прие добре, но числото 40 се настани и в тази формула…

 

40 е едно от най-знаковите числа в историята и религията.

 

Библейската нумерология е изучаването на числата в Библията. Две от най-често повтарящите се числа в Библията са 7 и 40.

 

40 в християнството има знаково присъствие. Символ е на мъченичество, послушничество, изпитание и смърт. В Светото Писание изразява периоди на пост, молитва, разкаяние, възможност за пречистване от греховете. В продължение на 40 дни Христос останал в пустинята на пост и молитва и не се поддал на изкушенията на Сатаната. От Великден до Възнесение Христово (Спасовден) са 40 дни. Те изразяват времето за неприкосновеност, за откъсване от света, за уединение и самота, за извършване на критични самоанализи. Според Стария Завет Мойсей прекарал 40 дни и нощи в Синайската планина, Великият Потоп продължил 40 дни и нощи, 40 дни се укривал пророк Илия. Според християнската религиозна обрядност 40 дни след смъртта на човек се прави помен, чете се заупокойна молитва, тъй като се смята, че тогава душата на мъртвия се отделя от земята, скъсва връзките си със земното и преходното, за да отиде на едно по-високо духовно ниво.

 

Особено значение на 40-те дни отвежда очевидно към Вавилон, където 40-дневният срок на изчезването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, бури и наводнения и се смятало за опасно.

 

Римляните 40 дни държали пристигналите кораби в карантина и самата тази дума произхожда от „четиридесет“.

 

Израилтяните бродели в пустинята, водени от Моисей. Йона предупредил Ниневия, че наказанието ще ги порази след 40 дни.

40 дни минали между възкресението и възнесението на Исус.

Друго повтаряно число в Библията е 4, което е числото на сътворението: север, юг, изток, запад; четири сезона. Добавената нула според някои означава повтарянето на този цикъл до безкрай.

 

Храмовете на персите, татарите, в Баалбек, храмовете на друидите, храмът на Йезекиил имали четиридесет колони. В християнството 40 дни от Великден до Възнесение е период на неприкосновеност и време на правото на убежище.

 

В Египет 40 дни след смъртта отсъствал Озирис, това е време на пост.

 

В исляма 40 е число на изменение и смърт, но също на примирение и връщане към принципа.

 

Оказва се, че числото 40 не е свързано само с християнството, юдаизма и мюсюлманството. То присъства и в много фолклори по света (на английски, за лицемерен човек съществува израз - "човек с 40 лица"), вкл. календара на маите;свързано е също с много житейски въпроси - бременността трае 40 лунни седмици; родилката се "очиства" 40 дена след раждането; 40 се смята и се е смятало за край на младостта и започване на възрастния период при човека. Някога се е считало, че 40 е пределната човешка възраст. След Потопа средната възраст е била 120, което е 3х40 години.

 

Карантината при заразно заболяване е 40 дена.

Друго значение на числото 40 е използването му като синоним на "много", за продължителен период от време, дори на безкрайност.


image

40 дни Христос се бори с изкушенията на дявола...

 

Ето какво пише по повод Великия великденски пост Архимандрит доц. Павел Стефанов: „Великият пост продължава 40 дни до Възкресение Христово. По този начин ще вървим по стъпките на Спасителя, който пости 40 дни, преди да обяви Евангелието пред света. Преди Него Ной пребивава в ковчега 40 дни. Мойсей общува с Бога на Синай 40 дни. Израилтяните скитат в пустинята 40 години. Каква е сакралната символика на числото 40? Най-вероятно тя напомня 40-те седмици на бременността, преди да се роди новият живот. Всички тези 40 дни, седмици, години са подготовка за нещо ново. При Ной – нов свят, очистен от греха чрез потопа. При Мойсей – нов народ на завета. При израилтяните – нов живот в Обетованата земя. При Христос – раждане на новия Израил, който е освободен от греха, примирен с Бога и подчинен на закона на духа, а не на закона на плътта“.

 

Според старите народни вярвания, мъртвецът може да се превърне във вампир до 40 дни след погребението. Вампирът е нечист дух, душа на мъчител на народа, който броди нощем по пътищата до първи петли, напада и убива хората и пие кръвта им. Ако не бъде убит, постепенно се увълчва от кръвта, която е изпил, усилва се и може да излиза и през деня.

 

В празничния народен календар фигурира празникът Младенци. Той съвпада с деня, посветен на Св. 40 мъченици – 9 март. Навярно поради това, другото име на празника е „Свето четиресе” и той преминава под знака на символиката на числото 40, поела в себе си както езическите вярвания на нашия народ, така и много богатата християнска символика.

Православната църква празника Св. 40 мъченици като празник на четиридесетте войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от имп. Лициний ( IV в.). Според старата християнска житиейна митология, светите 40 мъченици са били римски войници, които тайно изповядвали християнството. Техният полк е бил разположен в малоазиатския град Севастия. След като биват разкрити са подложени на жестоки мъчения. Загиват 40 войни. Православната църква по-късно ги канонизира. В българските религиозни вярвания – представата за 40-те светци войни се трансформира в младенци. Така сред старите българи празника е известен като младенци.

Празникът на Светите 40 мъченици от Севастия е навлязъл дълбоко в бита на българите. Той е бил особено почитан през Средновековието. За това говорят множеството домашни и чужди извори. Най-известния от тях е Търновската колона на цар Иван Асен ІІ ( 1218-1241г. ). В нея е отбелязана паметната победа на българския владетел при Клокотница. Там на 9.ІІІ. 1230 г. българският цар разбива войската на Епирския деспот Теодор Комнин.

 

В народните вярвания този ден е гранична зона, ден на преход, когато „слънцето се обръща към лято” и вече може да се сади, жъне и сее, когато животните и най-вече змиите излизат от леговищата си за нов живот, а момите сънуват за кого ще се оженят. Слъцето се обръща, време е за здраве, сеитба, разцъфтяване на живота във всичките му дейности.

 

Днес числото 40 се "настани" в темата за коронавируса. Може да е случайно съвпадение, но може и да не е. Казва ли ти някой?...

 

Фрог нюз

 

П.П. По коментарите на някои от от нашите читатели допълваме картината. В казармата клетвата се дава на 40-я ден. Една от най-популярните приказки на Шехерезада е за Али Баба и 40-те разбойника (40-те министри, - според нашия читател).




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39739082
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031